vrijdag 17 juli 2009

Analoog omzetten in VoIP

Om VoIP te begrijpen tot relatie van analoog zul je eerst wat termen moeten beheersen voordat je het complete plaatje kunt begrijpen. In de ICT (Informatie en Communicatie Technologien) worden veel, soms te veel, afkortingen gebruikt. Nog te zwijgen over de specifieke termen. Erg handig dat je een bepaald minimum nivo van kennis hebt zodat je wel begrijpt wat je aan het lezen bent. Elk begin is een begin naar meer.

We gaan terug naar de vorige eeuw, het ontstaan van telefonie. Bij het ontstaan van telefonie was alles analoog. Men noemt analoge telefonie ook wel een POTS, Plain Old Telephone System, wat vertaald betekend : Eenvoudig Oud Telefoon Systeem. Op televisie heb je zeker wel eens het beeld zien langskomen van een aantal telefonistes die in de jaren 50 kabels aan het rangeren waren om verbindingen op te bouwen. Relatief snel verdwenen de telefonistes en werden vervangen door analoge schakelkasten. Deze machinale schakelkasten waren nog redelijk primitief en werkten nog analoog. Door de komst van de IC, de computerchip, was het mogelijk om de analoge schakelkasten te vervangen door digitale versies. Hierdoor kon alles kleiner en ook sneller gebeuren. Ik zal niet te diep gaan met technische achtergronden maar op een gegeven moment werden ook toestellen geintroduceerd die digitaal konden werken, ISDN.

Als je overstapt naar VoIP hoef je niet meteen afscheid te nemen van je analoge apparaten. Zo zijn er verschillende redenen te bedenken om je oudere analoge apparatuur te behouden. Bijvoorbeeld omdat je ze mooi vind, gemakkelijk zijn, fijn om te gebruiken zijn.

Om analoog om te zetten in VoIP heb je een apparaatje nodig, dit noemt men een Analog Telephony Adapter. Afgekort is dat een ATA. Met een ATA kun je dus oude analoge telefoons aansluiten op je VoIP centrale. Maar ook een oude fax kun je zo op je VoIP centrale aansluiten. Mocht je een analoge fax via een ATA willen aansluiten zal deze IAF moeten ondersteunen. IAF is een afkorting die Internet Aware Fax betekend. Kijk meteen of de ATA T.38 ondersteund dit is ook belangrijk voor faxen via VoIP.

Je hebt heel veel verschillende modellen en versies op de markt. In hoofdzaak is de prijs afhankelijk van hoeveel aansluitingen de ATA heeft. Daarnaast is de manier van omzetten van analoog in VoIP kwaliteitsafhankelijk, hoe beter hoe duurder.

De routers van veel DSL- en kabelproviders hebben vaak een ATA aanboord. Helaas hebben deze meestal de beperking dat je hier alleen analoge apparaten kunt aansluiten op hun centrale, waardoor je de vrijheid van tariefskeuze niet meer hebt. Misschien valt op dit moment het kwartje waarom Triple Play (Internet,Bellen en TV) zo belangrijk is als inkomstenbron voor dit soort providers.

Wil je meer te weten komen over het omzetten van een analoog signaal in VoIP? Kijk dan op de link in dit artikel.

1 opmerking:

  1. Hi John, ik lees met veel interesse je blogs en zou je graag eens wat vragen willen stellen over VoIP, zou dat kunnen? Grt Edwin

    BeantwoordenVerwijderen