zondag 21 juni 2009

Welke VoIP codec kun je kiezen?

Je hebt voldoende keuze mogelijkheden als je een VoIP codec moet kiezen. Ik bespreek de meeste voorkomende hier even kort.

Je moet met een aantal zaken rekening houden voordat je een definitieve keuze maakt. We zijn gewend dat bepaalde VoIP gerelateerd protocollen zoals SIP open en vrij te gebruiken protocollen zijn. VoIP codecs zijn in 2 smaken te krijgen. Een gratis open source licentie-model en een commercieel licentie-model waar je voor het gebruik licentie-rechten dient te betalen.

Om de werking goed te kunnen garanderen zul je moeten nakijken of alle ingezette apparatuur en software de codec wel begrijpt, m.a.w. ondersteund. Het is handig dat je telefoons en de centrale dezelfde codec ondersteuning heeft ingebouwd. Mocht dit niet zo zijn kan het gebeuren dat je centrale eerst het spraakverkeer moet omzetten (transcoderen noemt men dit) naar de codec die de centrale gebruikt. Je snapt natuurlijk dat dit omzetten veel rekenkracht vergt van je systeem. Veel beginnende VoIP \'experts\' maken deze fout waardoor ten onrechten VoIP in het algemeen een slechte reputatie heeft. De gebruikers zullen dan aangeven dat ze vaak schokkende telefoongesprekken voeren die steeds onderbroken worden. Je wilt voorkomen dat je gebruikers deze nare ervaring meemaken. Volg deze raad op om problemen te voorkomen : Stel overal dezelfde VoIP codec in.

Nu hoor ik je denken waarom er dan gratis codecs bestaan maar ook waarvoor je moet betalen. Een simpele uitleg zal dit verschil duidelijk maken. Mocht je ook andere pagina\'s van deze site hebben nagelezen kon je al dat de conclusie trekken dat bandbreedte een belangrijk gegeven zij bij implementaties van VoIP. Hoeveel bandbreedte je beschikbaar hebt hoe meer je aankunt. Als voorbeeld kun je denken dat er meer gesprekken mogelijk zijn, meer doorschakelingen kunnen plaatsvinden of meer mensen tegelijktijd hun voicemail kunnen afluisteren. Je kunt meer bandbreedte krijgen door een \'duurdere\' verbinding af te nemen bij je provider. Door het verkeer te comprimeren kun je meer door de verbinding kwijt dus vergroot je hiermee je capaciteit. Hier komen de commerciele codecs om de hoek kijken. Betere compressie zal ervoor zorgen dat je minder capaciteit nodig hebt op je huidige verbinding zodat je geen investering hoeft te doen in een snellere verbinding. Misschien kun je wel niet sneller, zat je al aan het limiet van je internet provider. Gelukkig kun je dan met de keuze van een goede codec toch nog je capaciteit verhogen.

G.711 is de populairste VoIP codec van het moment. Er bestaan 2 varianten, namelijk de A en de B. De A komt veel voor in Europa terwijl de B vooral in Japan en USA worden toegepast. G.711 verbruikt ongeveer 128 kbps per \'gesprek\'. De kwaliteit is zeer goed.

G.729 verbruikt bijvoorbeeld maar 36 kbps per gesprek. Deze codec zul je wel licentiekosten moeten betalen om te mogen gebruiken. De GSM codec is ook erg in trek omdat deze weinig bandbreedte verbruikt maar als grootste voordeel is dat deze gratis is.

Nu je dit weet kun je zelf rustig een keuze maken tussen een open source codec te gebruiken of toch voor die commerciƫle codec te gaan.




Een goede VoIP codec vinden is cruciaal voor het goed laten functioneren voor jouw VoIP systeem.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten