Je hebt voldoende keuze uit VoIP PBX systemen. Het maakt niet uit bij VoIP voor welk besturingssysteem je kiest, je kunt ook Linux kiezen. Tegenwoordig doen een aantal aanbieders hun software zowel in de Windows-smaak als Linux aanbieden. Apple begint met hun Mac OS ook steeds een serieuzer alternatief te worden voor fabrikanten. In dit artikel even de focus op Linux.
Het voordeel van Linux is dat het Open Source is en ook gratis verkrijgbaar. Diverse Linux distributies zijn gratis of vragen een kleine vergoeding.
VoIP en Linux gaan goed samen. Linux heeft altijd al een focus gehad om internet, nu komt dit van pas bij VoIP toepassingen. Eén van de meest bekende VoIP telefooncentrale die op Linux is gebaseerd heet Asterisk.
Ik zou PBXnSIP ook eens bekijken. PBXnSIP heeft als voordeel dat zij de meest bekende en gangbare besturingsystemen ondersteunen die er momenteel zijn : Windows, Windows Server, Linux en MacOS.
Gratis versies hebben meestal wel een beperking ingebouwd in het gebruik (Bijv. maximaal 3 minuten bellen). Let goed op als je een keuze gaat maken tussen een gratis versie en een commerciele versie. Om een goed beeld te krijgen zul je misschien wat extra uitzoek werk moeten doen en tot de conclusie komen dat wat extra geld uitgeven je investering in de toekomst veiliggesteld is. Je kunt je niet permitteren dat je vandaag een Linux oplossing aflevert en een aantal maanden erna de klant een volledig nieuw systeem moet gaan aanbieden omdat je huidige oplossing de vraag niet aankan.
Kijk bijvoorbeeld ook goed na wat de voorwaarden en kosten zijn van technische hulp en nieuwe versies. Probeer te voorkomen dat je goedkoop met gratis software gaat werken maar je jaarlijkse kosten enorm zijn, let hier op.
Bovenstaand advies geldt ook voor de trial-versies die je kunt downloaden voor Windows of Apple MacOS.
Als jezelf of je systeembeheerder totaal geen ervaring met Linux heeft zou ik er niet aan beginnen. Zorg dat je een platform kiest die bij jou past en zo weinig mogelijk weerstand gaat bieden. Het fijne hiervan is dat je geen ellende op je nek haalt en onvoorziene kosten die misschien om de hoek komen kijken waar jij geen rekening mee hebt gehouden omdat Linux niet je terrein is.
Misschien weet je dit niet (begin dan niet aan Linux) maar Linux bestaat er in verschillende uitgevers, distributies. De meest voorkomende bij VoIP zijn: RedHat ES4, CentOS 5, Debian 4.0 en FreeBSD 7.0/32 en SuSE 10. Je kiest de distributie waar je de meeste kennis van hebt of kan inhuren om zo ellende te voorkomen.
Wil je meer weten over VoIP en de mogelijkheden van voip en linux, kijk dan op de informatieve sites op Internet, want er is genoeg gratis informatie te vinden.
vrijdag 19 juni 2009
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten